Skötsel av klarinett

1. Torka alltid ur klarinetten efter varje spelning med en sämskinns- eller bomullstrasa, ta bort rörbladet från klarinettmunstycket och torka ur det också. Putorna håller mycket längre om man torkar ur instrumentet och dessutom minskar risken att skruvar och axlar rostar.

2. Om du tvättar händerna innan du spelar håller försilvringen sig fin längre. Handsvett kan fräta på metallen, dessutom är det trevligare att spela på ett instrument som inte är kladdigt! Fingeravtryck kan man torka med en mjuk trasa men har försilvringen oxiderat och blivit lite svart bör man använda en silverputstrasa. Använd inte flytande silverputs, det är mycket lätt hänt att man tar för mycket och att medlet hamnar lite överallt på putor, skruvar etc.

3. Det är inte brist på olja som gör att ett instrument spricker utan temperaturväxlingar och ibland spricker det helt utan synlig anledning! Men undvik för säkerhets skull att utsätta klarinetten för allt för snabba temperaturväxlingar. Ska du spela utomhus eller i en kall lokal, är det viktigt att du värmer upp instrumentet ordentligt innan du spelar. Bäst gör du det genom att stoppa det nära kroppen, innanför tröjan eller jackan. Den kalla luften i lokalen och den varma utandningsluften när du spelar utsätter träet för påfrestningar. För det mesta klarar träet av det, men det skadar inte att vara försiktig. Lägg aldrig ett instrument i närheten av ett element, inte ens när det ligger i sin låda.

4. När du sätter ihop klarinetten/oboen gör det med en försiktig vridrörelse, titta noga så att inga klaffar krockar med varandra. Var uppmärksam på var du sätter händerna, det är ganska lätt att böja mekaniken av misstag.

5. Smörj in korken på korktapparna med korkfett regelbundet, det behövs inga stora mängder men gör att korkens livslängd ökar betydligt. Om korken börjar bli torr ska du smörja med korkfett. Tänk också på att klarinetten är ett träblåsinstrument. Om det utsätts för överdrivet mycket fukt kan det skadas!

Ett tips kan vara att köpa ett rengörings kit för klarinett. Det finns att köpa på de flesta musikaffärerna.