Luleå Kulturskola hyr ut blåsinstrumenten i maximalt två år detta p.g.a att alla barn skall få chansen att prova spela ett instrument. Vidare har vi inte resurser/instrument att hyra ut dessa instrument under en längre. Efter ett år har man oftast bestämt sig om man vill fortsätta spela. Jag vill med denna text informera er om att det finns flera bra allternativ att fortsätta hyra eller köpa ett blåsinstrument.

Fortsätta hyra via en musikaffär eller köpa en saxofon eller klarinett?

Ja, det är en fråga jag ofta får. Det spelar mindre roll bara barnen får ett bra instrument i händerna.. Följande märke rekommenderar jag både till saxofonen/klarinetten; YAMAHA. Det finns även andra märken som är bra för skolbruk så som Jupiter, Yanagisawa samt Buffet.

Jag är medveten om att alla föräldrar inte har möjlighet att köpa ett instrument direkt men förhoppningsvis så kan denna guide hjälpa dessa. Ett bra alternativ är hyrköp eller instrumentlån. Man lånar instrumentet för en viss summa i månaden och får köpa ut detta billigare. Man drar alltså av några månadshyror för att det skall bli billigare att köpa ut beroende på avtal. Nedan kan ni se vilka instrument jag rekommenderar. Man kan också göra kap på blocket men om ni skall köpa ett instrument där så vill jag gärna provspela det före innan ni bestämmer er för att köpa det. Tveka inte att ring mig så bestämmer vi en tid då jag får testa instrumentet.

KLARINETT Yamaha, YCL-255 S, (plast), hyra ca 130 kr/månaden, att köpa på den lokala musikaffären för ca; 6000 kr. Denna finns att köpa via Thomanns musikaffär för ca 4500 kr. Här Vill man ha ett billigare alternativ med klenare mekanik så finns denna klarinett för ca 2500 kr här

ALTSAXOFON Yamaha, YAS 280, hyra ca 230 kr/månaden, att köpa ca 9500 kr. Köper ni denna sax hos Thomann så får ni ned priset till ca 8500 kr och får då en hel del tillbehör till. Här Vill man ha ett enklare instrument med klenare mekanik så finns denna altsax för 3500 kr här

Vill man hyra eller köpa saxofoner i Sverige så rekomenderar jag följande affärer. De skickar hem saxofonen snabbt till er hemadress.

Windcorp, www.windcorp.se, 031-82 92 33

Jonas Näslunds AB, www.jonnab.se, 08-4112929

Invento musik, www.invento.se 0220-40730